2018/03/22

SJ7 Star firmware update és kezdő lépések a RAW formátummal.

Pillanatnyi elmezavarunkban vásároltunk egy akciókamerát. Hogy minek azt nem tudom, de valószínű a fogyasztói attitűd lehet a hibás. Ami ugye jó a GDP-nek, mert a 4K videó faricskálásához majd új számítógépet is kell venni. Meg a teljesen új műfajt, a videózást is ki kell tanulni, nyerjen a Youtube is. Hát hol hiányzik ez nekünk? Mi? Kvázi (istenem, de vártam, hogy leírjam ezt a szót) a GDP a mi becsvágyunkból nő(l). Na mindegy is. SJ7 Star a cucc és a többféle review alapján jó választásnak tűnt. 

Persze első dolgunk a firmware upgradeje volt, 1.20-ból 1.21-re. Márpedig azért, mert ebben már van RAW fotózási lehetőség, mi meg ugye csak így tudunk kapcsolódni az új technikához. A letöltés és howto itt található, de persze pont nem úgy kell csinálni. Kezdve ott, hogy a MicroSD simán lehet exFAT, a régebbi és Fat32 rendszerű kártyákat kikacagja a gép. Aztán a letöltött cuccból elég csak a SJ7_FWUPDATE.bin állományt a kártyára másolni, a többi csak blabla a howtoban. Az update persze nem indult el magától, tehát kell kattintani a firmware menüponton. Na és akkor végül megtörténik a dolog.

Értjük, hogy így fél-egy évet is nyerhetnek a piacra dobással, ami marketing szempontból versenyelőny, de az mégis milyen, hogy veszel egy kenyeret és két nap múlva küldik utána a kovászt? Szóval most már van benne RAW opció, ami persze, hogy kiválaszthatatlan. De ha 12 megapixelre állítod a kamerát, ami a reális felbontás (francnak teszik bele a 16 és 14 megapixel lehetőséget), akkor tádám. A kézikönyvben persze ezt ne keresd, erről egyesegyedül az Utazásokban olvashatsz.

Na jól van, de a kovász is milyen, naná, hogy nem fogja a CS6 felismerni a RAWot. Szóval valahogy meg kell patkolni. Legújabb Adobe DNG converter (10.2) dettó. Szóval kicsi fórumozgatás után találtunk egy utalást az SJ spéci saját konverterére, ami tud NEF és DNG formátumot csinálni a saját Rawjából. Költői kérdés, hogy miért nincs ez beleépítve a firmwareba? (Ez nem is költői kérdés volt, se daktilus, se rím, csak modoroskodás) Na mindegy, ez a konverter azért lehet így eldugva, mert még az SJCam is szégyelli:


Ezt tudja baz+. Ezt ők is látták, hogy vállalhatatlan, ezért megtetézték egy DNG Color Correction cuccal, ami nem más, mint a már jól ismert ExifTool és egy BAT file. Durva, mi? Felfogni nem tudom, ki lehet a célcsoport erre.
Tehát a DNG-ket szépen rá kell dobálni a BAT filera, és az megparaméterezni nekünk az ExifToolt. Gyanítom, hogy egy teljesen használhatatlan nyerset próbálnak így ember elé valónak mutatni, de ezzel már teljesen elhasználják a nyers tartalékait a mi kreatív beavatkozásainkhoz. Érdekesség, hogy a DNG Preview az Exploringban egészen helyes. Ilyen szép még a Bat file lefuttatása után sem lesz a kép, hanem helyette inkább ilyen lesz:


A DNG képek a natúr JPEG-hez viszonyítva pár száz pixellel karcsúbbak, érdekesség, hogy mintha felül kevesebbek, oldalt viszont mindkét képen ugyanaz van, tehát vagy a JPEG van megnyújtva vízszintesen, vagy a DNG összenyomva. Az alábbi páros a zöld autó orrán van pászítva.
A CameraRaw egyetlen dolgot tud hozzátenni a DNG-hez, elég jól kiveszi a kroma-hibákat.


Egyébként nem látjuk benne azt a pluszt, amiért érdemes lenne használni, a sötét részeket csak zajosodással hozza fel, a világosakat meg nem sikerült tesztelni, meg untuk is. Ilyet sikerült szűrni belőle.
Amúgy 10 bitesek, de nem tudjuk, hogy a DNG konverzió előtt milyenek voltak, Kicsit keveselljük. de úgy tűnik egy ilyen jószágnál illetlenség ennyire a mélyére menni a dolgoknak. Azt tudja, amit kell: kicsi. Amúgy egy mobiltelefon minősége, és akkor még jóindulatúak voltunk.

Első körben tetszik a jószág, mert nincs jobb, amivel összehasonlítsuk. Pl. télen tökéletes kézmelegítőnek, nyáron meg teafőzőnek, vagy mondjuk megoldják firmwareból, bár nem véletlen, hogy fémkeretet kapott. Gyakorlatilag az a hűtőbordája. Na ennyi mára. Valaki nem veszi meg?

2 megjegyzés:

  1. Üdv, amennyiben időd engedi, egy szakmai segítséggel fordulnék hozzád. Renderelés után romlik a videóim minősége, és olvastam vhol, hogy erre profibb gyártók készítenek egy saját konvertáló programot, amivel a képkockákat lehet tuningolni - megakadályozván a romlást - mielőtt a vágóprogramba tenném. Ez SJ7 Cam-hez is létezik? Köszi! Z

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsesz, csak most látom, hogy írtál, de sajnos segíteni se tudok, gyakorlatilag a kérdésedet sem értem :) Úgy érted, a vágóprogram nem ismeri fel az SJ formátumát és ezért kell konvertálnod? Ha időközben megoldottad a problémát, attól még kifejthetnéd, ugyanis még tervezem ezt a kamerát használni, csak időm nem nagyon van rá :)

      Törlés