2018/02/04

Szuperszékely - szuperfelbontás

A legnagyobb székelyünk születése napjának alkalmából, mi mással tesztelhetnénk a szuperfelbontást? Tematikus tesztképek következnek a legnagyobb székely fotósról, úgyhogy, ha valakinél kivertük volna a biztosítékot a minap, mikor a Székelyföld leírását idézgettük Orbán Balázs gyengébb pillanataiból, annak legyen ez a jóvátétel. 

Nem a gigapanorámákról van szó. Csupán a Bayer-szűrő okozta felbontásvesztést próbáljuk visszanyerni olyan gépen, amire nem szereltek gyárilag pixelshiftet. Tehát ebben az esetben a lencse rajza mindenképpen egy plafon, annak minőségét nem tudjuk ezzel a módszerrel átlépni.

Körkérdés: szerintetek is átléphetetlen a lencse rajza multiexpóval? 

Szóval kiderült, hogy a szuperfelbontás ötlete, amit a youtubról nyaltunk, égi események fotózására nem alkalmas. A most következő képek kézből készültek, a pixelshiftet Grimpix imbolygása viszi a képletbe. Mivel lógott az eső lába is, ISO 800-at használtunk, legalább a módszer zajra gyakorolt hatását (milyen kifejezés már ez is) is tesztelhetjük.
Nemvárt nehézség volt, például a Nikon sorozatexponálásánál a pufferelési idő, ami JPEG mentésénél is kb. 10 kép után belassítja a folyamatot. Aztán, az is, hogy 20+ felvételből összehegeszteni  egy képet, akár egy órát is tarthat (12 megapixeles, 8 bites JPEGek), régebbi operációs rendszeren a 2 gigás fileméretmentési limit se felhasználóbarát. 64 bites rendszer erősen javasolt. És csak SSD vinyóval fogjatok neki, mert gigaszám zabálja a scratchdisket.   
A módszer pár lépésből áll. A kézből készült fotókat Photoshop Layersre nyitjuk. Az eredeti módszer szerint ekkor 200 százalékra növeli a kolléga a fileméretet (nearest neighbour). Auto align layers következik. Utána Smart Objektnek konvertáljuk az egymásra igazított rétegeket. Ezután Stack mode - Mean paranccsal megtörténik a csoda, vagyis a kiátlagolás. Ha nem cél a kétszer akkora fizikai felbontás (nálunk ez 48Mpx lenne), csupán a részletgazdagabb, zajtalanabb képet akarjuk, teljesen fölösleges megnövelni a fileméretet. Ugyanis kipróbáltuk és semmivel nem lett jobb a kép utólag visszacsökkentve 50 százalékra, ahhoz képest, amit eredeti méretben engedtünk végig a folyamaton. Viszont cserébe sokkal tovább tart a művelet. A Load Files into Stack paranccsal, kellően paraméterezve egyből egymásra igazított Smart Objectet kaphatunk, ami azért jó, mert elindítva mehetünk kávézni, amíg dolgozik a gép.

Első pillanatban azt hittük, megtaláltuk a tökéletes módszert arra, hogyan csináljunk 12 megapixeles géppel 48 megapixeles képeket, de aztán tüzetesebb elemzéssel az eredmény igencsak vegyes.

A zajt természetesen tökéletesen szűri, ezzel egy másik, régen tervezett zajszűrési módszerünket tette jégre, ugyanis ez a cucc sokkal elegánsabb. Csakhogy zajszűrés érdekében érdemesebb állványról csinálni a képeket, és nincs is szükség 5-10 darabnál többre. 

Észrevenni vélünk egy másik problémát is a módszerrel kapcsolatban. Mivel itt nem a szenzor mozog el, hanem a teljes kamera objektívestől, olykor nem is keveset, ezért simán kialakulhat nagy mélységű témák esetében egy akkora parallaxis, amit már az Auto Align nem tud rendesen lekezelni. Ezeket kiátlagolni sem lehet rendesen, emiatt lesznek elmosódottak egyes képi elemek. A jobboldali részlet pont azt mutatja, hogy az előtér kútkávájához képest a hátsó talapzat képei mindenféle parallaxist mutatnak, ebből átlagolni csakis életlenebb képet lehet.

Tehát mégsem érdemes kézből exponálni, érdemesebb valami finomabb mozgatást kitalálni állványról, vagy kerülni a nagy mélységű témákat. Ideális lehet várospanorámákhoz jó távolról. 

Ugyanakkor arra is alkalmas a módszer, hogy nagy tömegben eltüntessük az embereket a fotóról, csak sokáig kell sokat exponálni hozzá. Pl. a mi esetünkben egy biciklis kisgyerek igyekezett széttrollkodni a fotózást, de persze csak kikacagtuk, hiszen tudtuk, hogy esélye nincs rákerülni a fotóra.

Bájdövéj, pont most, amikor egy nem kevésbé híres székelyt temetnek (a vélemények szerint jó termés várható 2018-ban), tessék mondani, Nyírőt mostmár ki lehetne venni a hamutartóból? És a Hargitát visszaerdősíteni? Esetleg? Plíz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése