2017/09/15

Pléhszemű TinEye és a rövidlátó GoogleImage - avagy #reverse image search bullshit

Lopott képkergetéssel már foglalkoztunk az Utazásokban. Akkor saját képeinket nem sikerült megtalálni, lássuk mi változott az elmúlt hat esztendőben. Aki unja végigolvasni, annak itt a rövid összefoglaló: semmi változott. Viszont ha érdekel, hogyan sikerül Grimpixnek felidegesedni a végire, akkor olvassátok tovább. A képek keresztül-kasul lopkodásának erkölcsi vonzata nem kifejezetten a témánk, de a hozzászólásokban erről is lehet majd szó. Úgyse ír témába vágó kommentet a kutya se.
A témaindító természetesen a Digimarc azon szolgáltatása, hogy levadássza a védett képeinket az interneten. Persze erre nem fizettünk elő, mert kis blog vagyunk, alig 10-15 állandó olvasóval (a kocka cikkeket max. 2-3 ember olvassa velem együtt), lássuk tehát, milyen lehetőségeink vannak még. 

Az Image rights pontosan ezt ígéri. Levadássza a lopott képeinket, segít jól kisemmizni a tolvajt, aztán a kártérítésben is segít osztozni. Két fotót töltöttünk fel, ami tuttibiztosan megvan az interneten. Még nem szóltak, hogy megtalálták volna. Frissítünk, amint változik valami. 

Gyakorlatilag Grimpixnek alig vannak fotói az interneten a Flickr és a Blogger kivételével. Amiről meg nem tudunk, nem fáj, hogy egy igazi classicust idézzünk pontatlanul. A továbbiakban is kizárólag olyan képeket kerestünk, amiről tudom, hogy több éve fent vannak az interneten, tehát lett volna ideje a robotoknak beindexelni, ha a sok robotkodás közben éppen réaértek volna. És nem vártam el, hogy a facebookon is keressenek, de azért lecsekkoltam. Nem találnak. Nem tudom van e köze hozzá a Facebook robots.txt tartalmának:
# Notice: Crawling Facebook is prohibited unless you have express written
# permission. See: http://www.facebook.com/apps/site_scraping_tos_terms.php 
... és itt csomó tiltás következik névreszólóan a robot uraknak.
A robots.txt egy újabb érdekes téma lenne, esetleg visszatérünk erre, Grimpix robots.txt-je jóval liberálisabb.


Az egyik tesztképünk Budai Péter kollégánknál található meg, meghivatkozva, ahogy kell. A bakancsos kép a Fotótanúban, szintén meghivatkozva és az Utazásokban is, ahonnan ered. A Pléhkrisztus-kép pedig megvan az Utazásokban és felhasználta (hivatkozás nélkül illegálban) az MNA honlapja is, a jövőnk.info, ami azóta megszűnt. Beszédes perspektíva, mi? Persze ezen is csak egy ilyen dekadens ballibsi tud viccelni, mint Grimpix. Na mindegy, erről a képről  screencapture se lesz, mert semelyik nem találta meg sehol. 

A TinEye nem hasonlókat keres, hanem ugyanazt. Bevallottan a kép ujjlenyomatát vadásszák, nem a metaadatokat. Változatokat is fel tud kutatni, crop, resize, meg minden. Sajnos mi ezt nem tudtuk megfigyelni, ami vagy azt jelenti, hogy tökéletlen a robotjuk, vagy azt, hogy a világ leindexelt pármilliárd képében sem vagyunk benne, ami elég ciki. Ezzel szemben a Google, Bing  és társai (más megközelítés miatt) hasonló képeket is felajánl. 

Érdekességek:
- a bakancsos képet a gugli csak és kizárólag a Fotótanú oldalon hajlandó megtalálni, pedig egyértelműen az Utazásokból volt letöltve. Gondoltam letöltöm az Utazásokról is, hátha a keresett file nevét is beleszámítja a keresésbe, de akkor is csak a Fotótanún levőt találja. Ezek után konkrétan az Utazásokból jobbklikkeltem ki a képet (van erre Chrome plugin, használjátok egészséggel). Hát úgyse.
És az micsoda, hogy "fa"? Mi az, hogy fa? Milyen fa, bazmeg? Ez volt a legjobb tipped? Normális? Ezen a képen még egy fogpiszkáló sincs, de legalább jó gyors találat volt: 0,64mp.  

- a retyis képet mindkét kereső megtalálta a retyis oldalon (máshol nem tudok róla, hogy lenne), nem tudni, hogy ez Péter kollégánk érdeme (ha olvasod, várom az ötletedet), vagy véletlen. Ugyanis a TinEye semmilyen más képemet nem tudta beindexelni sehonnan.  Próbahipotézisem, hogy a zéró marketinget használó oldalak (Utazások) ejtve vannak a keresésben.
-azért a guglinak sikerül elkápráztatni is olykor. Egyrészt képes volt végre megtalálni a képemet a saját portáján (!), másrészt ezennel felismerte a helyszínt is. 

Persze nemcsak ezeket a keresőket próbáltuk ki. Az Imageraider konkrétan semmit talált. A Bing is se. A Yandex dettó. Csak tudnám mi a jóistent csinálnak az orosz robotok az Utazásokon, mi? És nem ketten-hárman jönnek, hanem több mint tizenötezren. Mi ez, fesztivál robotoknak? Ruszki robotok, haza! Hogy a jó durva anódját az összesnek. Az amerikai robotok meg tizenkilencezren, hogy a rozsdatemető plazmavágója fényeskedjen nekik is, örökkétig. A Baidu töketlenkedésein ezután már meg sem lepődtünk. Az meg külön sértés, hogy a hasonló képtalálatok között sokkal jobb fotók vannak, mint az enyémek. Persze ha a reverse image search-re rákeresel, akkor csupa sikertörténetet fogsz találni a neten. Pedig jelenleg úgy fest, hogy ezek a technológiák nem érnek egy kalap $#@®┬. Vagyis de. Pont annyit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése