2017/09/14

Digimarc® - egy vízjel alternatíva?

Ha ezt letöltöd, elvileg a 123456789 számsort
kellene tudnod kiolvasni a  képből. 
De gustibus non est disputandum. - mondja az okosság, és már meg sem lepődünk rajta, hogy ez is mekkora érvénytelen közhely (mint a latin mondások zöme). A kép keresztül-kasul feliratozása ízlés dolga. Hogy kölcsönöz e (ez a kifejezés is milyenmár) professzionális jelleget a műnek, van e olyan vízjel, ami minden képre illik, megvitathatjuk a hozzászólásokban, itt pusztán a szerzői jog védelmi funkcióira szorítkozunk. Amit szeretnénk: a kép az interneten keringve, átdolgozva is hordozza az eredet-azonosításhoz szükséges információkat. Ezek az információk lehetőleg automatikusan is kereshetőek legyenek az internet hozzáférhető részén. 
Egyértelmű, hogy a képre ráírni valami érdekes betűtípussal, hogy énegó photography, az nem vízjel, de a köznyelvben azért mégis. Lopás ellen nem véd, retusálható, levágható. Ezt meg lehet nehezíteni sok apró részlet használatával lehetőleg nehezen retusálható helyeken, azonban ezzel arányosan romlik a mű élvezeti értéke. Tehát a továbbiakban ezzel nem foglalkozunk, ez a fajta aláírás annyira komoly, mint amit Dexter és Dee dee művelnek, amikor minden tulajdonukat felcímkézik míg végül Dexter homlokára is Dee dee címke kerül (s2e7).

Az ábra egy négyszeresen  nagyított részlet,
 100%-ban nézzed. Bal oldala digimarc nélküli,
 jobb oldalán észlelhető a digimarc zaj.
A vízjel témakörnek már nekiszaladtunk, úgy hat esztendeje. Akkor elterelődött a téma és a színkódolásnál nem jutottunk tovább. Viszont már akkor is felmerült a Photoshopba implementált Digimarc® technológia lehetősége. A gyakorlatban inkább egy vízjel és automatikus képkereső (pl. TinEye) kombójára hasonlít. A digimarc egy azonosítót kódol bele a képbe (főleg chroma) zaj formájában, a fejlesztők szerint elég redundánsan ahhoz, hogy az a kép átméretezése, újratömörítése, nyomtatása után is visszaolvasható legyen. 99 dollár 3000 fotóra. Ebben úgy tűnik nincs nyomkövetés, azt csak az enterprise csomag tudja drágábbért. Szerencsére a demó adatokkal el tudjuk végezni a teszteket, hogy nektek már ne kelljen. 
A legtartósabb (legészrevehetőbb zajt is okozó) kódolást választva 400% nagyításnál elég jól észlelhető egy zöldes-bíbor zajminta. Ebből gyanítjuk, hogy a LAB a/b csatornáiba firkálja bele a cuccot. Ezt ellenőriztük úgy, hogy LAB konverzió után az egyes csatornákat homogén szürkével töltöttük ki. A Lightness csatorna sérülése nem okozott jelromlást. Az a csatorna módosítása alig rontotta a jelet, a b csatorna módosítása valamivel jobban. Mindkét chroma csatorna homogén színnel kitöltése olvashatatlanná tette a digimarcot. Az a és b csatornák blurolása (a kép élvezhetőségének határán belül) viszont csak rontotta, de nem nyírta ki a jelet.

1. nyomtatás 
- egyszerű offset papírra jó minőségben kinyomtatva, majd visszafotózva teljesen elveszett a jel.
- a nyomtatott képet a digimarc telefonos saját applikációja sem ismerte fel. IPhone dettó. Annyira nem érdekelt a dolog, hogy igazi fotópapírral illetve fotóeljárással is teszteljük, gyanús, hogy ott se járnánk sikerrel, pedig elvileg ezt ígérik a Digimarc-nál. Próbálta valaki?
2. monitor
- monitorról sem sikerült az applikációnak meglátni a digimarc-kódot, többféle távolságból és nagyításban próbáltuk. 
- screencapture segítségével. 66,6 százalékos nézet esetén, a Photoshop pluginnak már sikerült kiolvasnia az információt az eredeti kép negyedéből is. Kisebb nagyításoknál azonban nem.
Érdekességek:
- a black/white szűrő után rengeteget romlott a jelminőség, gondoltuk, ha ezt kombináljuk átméretezéssel, ami szintén jelromlást okoz, akkor esetleg el is fog veszni teljesen. Meglepetésünkre, a két beavatkozást kombinálva jobb lett a jelminőség, mint csak külön a BW szűrő után.
- RGB to LAB, majd rögtön LAB to RGB konverziók után gyengébb lett a jel. LAB módban egyáltalán nem ismerte fel a jelet. RGB to CMYK esetén viszont erősebb lett a jel, mint RGB-ben alapból volt.

A facebook durva képbeavatkozásaival kapcsolatosan a fejlesztők bár óvatosan fogalmaznak,  mégis kicsit bizakodóak, nekünk nem sikerült facebookról visszatöltött képen olvasni a digimarc jelet. Szóval bár a publikus weben ígérik a képeink nyomon követését, a valóságban ebből a keresésből kizuhan a facebook, vagy legalábbis az ottani képek jelentős része. A bloggerből visszatöltött képen viszont nem sérült meg a digimarc. Még egy ok, hogy bár a blogműfaj halott, facebookon NE posztoljunk képeket.

Mindent összevetve, bár a médiumváltás utáni ellenőrzésre (is) van kifejlesztve, pont a nyomtatás utáni felismerésében bukott meg. Továbbá nem oldja meg a facebook problémát sem, ugyanúgy elvesz a digimarc is, mint pl. a ledörzsölt metaadatok. Ilyen szempontból  a metaadatot használni értelmesebb, mivel a Creator es Copyright notes mezők jelenleg még használhatóak, de mivel a facebookról van szó, ez semmit nem mond el arról, hogy jövőben is ugyanígy marad e.

Tehát kutatunk tovább más megoldások után. Egyéb ötlet?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése