2017/09/11

Astragalus - Románia leghosszabb ferrátája (de nem sokkal)


Azon tanakodtunk, hogy van az, hogy több ember úszik, mint mászik. Mikor a tudomány jelenlegi állása szerint a majmoktól alig kétmillió év, de a halaktól kétszázszor ennyi idő választ el. Na jó, itt kell azért megjegyezni, hogy a via ferrátázás, kábé úgy viszonyul a hegymászáshoz, mint a bícsen frappézgatás a Balaton-átúszáshoz. Mindenesetre csudálkozva állunk a jelenség előtt, hogy amíg minden kisgyerek örömét leli a mászásban, addig a fölnőttek nagyobb százaléka elzárkózik ettől és csak jelentős mennyiségű etil elfogyasztása árán sikerül visszaregresszálni ebbe az önfeledt gyakorlatba. Nos, a nemzeti szocialisták nagyon mellényúltak a fajvédelem terén, ugyanis, aki szédül a magasban, avagy nem vágyódik a mészkőfalakra, annak kellene leginkább gumit húzni a túrabotjára, hogy a te nagy majom kijelentés többé ne pejoratív legyen a szótárunkban, hanem inkább az übermensch-archetípust mintázza.

Nem, ez a ferráta nem a kínai csoda-csüdfűről kapta a nevét, ugyanis létezik egy békási endemikus faj (Astragalus pseudopurpureus), ami nem buzerálja a csít, csak él itt önnön jogán. 

Nem bírjuk szó nélkül hagyni, hogy a vasalt úton, száz méterenként táblácskára erősített idézetekkel zavarják össze a látogatót. Én eddig azt hittem, hogy csak a brazil és a magyar népet sújtja az oraveczcoelhó-jelenség, mostantól világos, hogy a románok sem kivételek ez alól. Iorga meg Călinescu külön pironkodhat, tőlük azért ennél többet vártunk volna.  


Gondoltam rákeresek a forrásra, hátha csak a cukormázas sziklafúró ragadta ki a gondolatot kontextusából, de csak idézetes oldalakat találtunk, természetesen forrásmegjelölés nélkül, ahogy kell. Hogyaszondja: A gyerekek a jóságot a Természettől, a gonoszságot pedig az emberektől tanulják - ami már első ránézésre is WTF? Kik építették ezt az utat? Tizenhárom évesek? Mi lesz a következőn? Cicás képek? Mindenesetre most már nem furcsa, hogy Oravecz bekerült a tankönyvekbe, mert ezek a román széplelkek már a mi időnkben is kötelezőek voltak.  A többi szerencsétlent nem ismertük, de ezek után nem is akarunk találkozni csillámfaszlámás gondolatvilágukkal.

- Akkó meg mi a fenének kelletett megmászni, mi? - kérdezte Grimpix.
- Mert ott van - mondtam, majd gyorsan hozzátettem - G. Mallory

Gyakorlatilag egyetlen ferrátáról beszélünk, két bejárattal, viszont az egyes szakaszokat permutálva sikerült öt útvonalnak feltüntetni azt. Amennyiben a leghosszabbat választjuk, két teljes útvonalat, illetve két felet tudunk bejárni egyetlen nekifutással az általuk feltüntetett ötből. Fizetős, a vasalt út bejárata előtt az Öko-háznál bérelni is lehet felszerelést. A park-belépő 5, a ferráta használata pedig 10 RON. Nekünk két óra kellett a bejárásához. 
A fal kitett, sok helyen a természetes fogások is használhatóak, nem öncélú, nem omlós, sajnos túl gyakran kell akasztani, az egyes kábel-szakaszok indokolatlanul rövidek. Rengeteg expanziós szeggel is találkoztunk útközben, csak remélem, hogy a ferráta miatt építették be, és nem tettek vele tönkre rengeteg mászóútvonalat.

A fal besorolásán vitatkoztunk csöppet, szerintem teljesen korrekt. Valóban vannak benne nagyon rövid D szakaszok. De a Wild-ferráta még mindig sokkal vadabbnak és látványosabbnak tűnik. Ráadásul ingyenes és nincs az az érzésed, hogy egy serdülő kislány facebookfalát mászod szacharinos posztok között.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése