2017/05/02

Egy eléggé wild ferráta, little-so-hard :)

Hell no klettersteig
Meg lehet szokni a könnyű ferrátákat. És meg lehet lepődni, ha végre egy combosabb akad. Nos a Wild Ferenc (+2016) emlékferráta, tapasztalatunk szerint, nem mászható néhány jól elhelyezett basszameg nélkül. Ugyanez volt később más mászóknál is, akiket a kőomlás aljából figyeltünk nagy kárörömmel, hogy na ott hallám mit fognak lépni. Ők azzal vigasztalták magukat, hogy náluk hülyébbek is végig tudták már csinálni. Remélem nem ránk gondoltak.
A Kis-Cohárd a tó mellől













A trasszé jelenleg nagyon új, nem nagyon omlós, a kötél jó vastag, markolható, mi nagyon sok helyen bicepszeztünk is rajta. A kiírás szerint minimum 150 centi magasság kell hozzá, de 180 centivel is tartogat kihívásokat, az első C szakaszon például te leszel a trolibusz. Helyenként úgy tűnt, később majd sok fogás lesz, de végül többnyire megvolt a kurva-élet-érzés,  és sehol sem éreztük magunkat lépcsőházban, mint sok más ferrátán. 
A Kis-Cohárd a Gyilkos-kilátóról

A D szakaszban van két kellemetlenebb pillanat, ahol felmerült a se vissza se előre patthelyzet, de aztán kaparászva, foggal-körömmel, félspárgával, feltérdelve fejmagasságba, valahogy csak átmásztuk. Ha már feljutottál a hídig, akkor már nem lesz gond. Itt van emlékkönyv is, ha tudsz még írni a kézremegéstől. 
Fent pedig pont arra a kilátóra érkezik meg a trasszé, ahová körbe az erdőn a nyomingerek is fel tudnak menni a kiscsaláddal szelfizni, meg sörösdobozt eldobálni. Na előttük lehet villogni a hegymászó felszereléssel. Irigykedjenek csak, mi is irigykedtünk eleget. 
Bár ötven percet ír, nem valószínű, hogy túl sokan teljesítenék egy órán belül. Nekünk kb. 75 perc kellett, akiket megfigyeltünk, azok sem voltak gyorsabbak. Tehát nálunk hülyébbek is másszák. 
Összességében az országban talán csak a Rozsnyói-ferrátában lehetnek D szakaszok, bár elkép-zelhető, hogy a Hiliben a boltív harántolása is (alulról) súrolja ezt a besorolást. Lehet ha nem pont ezzel kell elkezdeni a ferrátázást. Próbáljátok ki bátran nem fog csalódást okozni. Köszi Dancurás, a Cohárd szemből meghágásával szintén régi vágyunk teljesült :)

Ahogy az emblémán  befigyel a kaszás - priceless :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése