2011/10/31

Vörös kód

 Mutatok pár képet. Nekem már így is tetszenek, de az teszi igazán izgalmassá, hogy elkódolva tartalmaznak egy-egy rejtett képet is. Gondolom, már elő van készítve a vörös dekóder szűrő. Ugye? Mint már említettem, használható helyette némely vörös felvételi szűrő is (vagy az anaglyph jobboldali lencséje). Kém-játékokban is található ilyen dekóder, csak el kell valahogy venni a gyerektől.






Ha tetszett, nézd meg a többit is a flickeren, meglehetősen kevés ilyen van a neten :)

2011/10/30

Szubjektíven az objektívről - Simple lens.

1/f=1/k+1/t  ahol
f a fókusztávolság
k a képtávolság
t a tárgytávolság. 

a képletből a t illetve a k is kifejezhető:
t=k(f/(f-k))
vagy
k=t(f/(f-t))
vagy 
f=kt/(t+k)
A nagyítás (m) képlete: m= -k / t
Ahol ha m<0 a kép fordított állású, ha m>0 a kép egyenes állású, k<0 a kép nem valós, k>0 a kép valós.
|m|=|k| / t

A fenti adatok birtokában megtervezhetem a Simple lens objektívemet, amelynek a  következő jellemzői fontosak:
- a végtelen élesítéséhez mennyire kell közel engedni a CCD-hez a lencsét
- milyen közelre akarom állítani a közelpontot, ez meghatározza, hogy milyen távolra kell engednem a lencsét a CCD-től.



A fenti két adat határozza meg ugyanis az építendő változtatható kihuzat méreteit. A valóságban persze pont fordítva lesz, adott a kihuzat mérete (pl. legyen ez az ebayről), 80-190mm, és ebből az intervallumból kell kihozni a maximumot. Vagyis kell keresni egy olyan gyújtótávolságú lencsét a kacatosunkban, ami ezen intervallumon belül végtelenre fókuszálható. 



Mondjuk van egy +6D szemüveglencsénk. Ennek a fókusztávolsága 0,1667m. Itt egy Dioptria-Fókusztáv kalkulátor (amúgy D = 1/f). Vagyis a végtelenünk 166mm-en lesz fókuszban. Lássuk 190mm-en, a kihuzatunk maximális állásánál mennyire közelre tudunk fókuszálni ezzel.

Legközelebbi fókusz kiszámítása (gyújtótáv: 166mm, kihuzat maximális hossza: 190mm)
Képlet: 1/f=1/kép+1/tárgy
Behelyettesítve (méterben): 1/0,166  = 1/0,190 + 1/tárgy (kalkulátor), innen: tárgy=1,31méter – ennél közelebbre nem fókuszálhatunk


Lássunk egy sokkal jobb minőségű üveget, a Raynoxot, aminek a gyújtótávolsága 0,125m (+8D). 
Behelyettesítve (méterben): 1/0,125  = 1/0,190 + 1/tárgy, innen a minimum tárgytávolság 0,36m


És akkor nézzük a  kínai távcső achromat lencséjét. Sajnos ennek elég hosszú a fókusztávolsága, kb. 170mm. Behelyettesítve (méterben): 1/0,170  = 1/0,190 + 1/tárgy, innen a minimális tárgytávolság 1,6m. Azt olvasuk, hogy a legolcsóbb binokulárok nem multi- és fullycoatedek, hanem csak egy színre szűrnek. Na ettől van a kékes elszineződés. 


Lássuk ezeknek a lencséknek a fényerejét. 
F / D  = x
ami felírható:
F / x  =  D
a kihuzat nyílása 41,5mm körüli. 

A szemüveglencse esetében 166,7mm/41,5mm= 4
A Raynox esetében 125/41,5=3
A kínai binokulárlencse esetében pedig: 170/41,5=4,1

Tehát azt várjuk, hogy a Raynox picivel kevesebb, mint egy fényértékkel több fényt kapott, mint a másik kettő. Ez mondjuk nem látható, az első két kép között nem látszik ez a különbség. 


 
Némileg kapcsolódik a kroma-aberráltság is ehhez a témához, 

2011/10/27

Ne piszkapeti

Már a múltkor megoszlottak a vélemények a képek védelmével kapcsolatosan. Álláspontomat, miszerint a tiltás nem megoldás, nem változtattam meg. Mivel azonban újból felmerült a kérdés, pusztán technikai maszturbáció gyanánt álljon itt néhány nagyon egyszerű lehetőség, melyekről széltében-hosszában hangos az internet:


1. A gyorsmenü letiltása a legprimitívebb védvonal, csak egysoros kód, legfelül beszúrjuk a html kódba ezt: <body oncontextmenu="return false"> és kész.
Előnye: csak a megpatkolt bejegyzésre korlátozott, nem a teljes naplóra
Hátránya: a kép még mindig megkattintható, ami által kinagyítva már megint élni fog a gyorsmenü, tehát nem csináltunk semmit. Egyszerű lelkű júzerek még kihívásnak is érezhetik ezt a megszorítást
Jobb klikkre nem ugrik fel a gyorsmenü, de megkattintva nagyítva már menthető

2. Az előbbivel kombinálható, hogy a legjobban védeni kívánt fotókat nem engedjük teljes méretben megtekinteni, így nem engedünk hozzáférést a nagyobb felbontáshoz. Alapértelmezetten a kép egy mutatóval a teljes méretű képre löki a böngészőt, ezt a horgony hivatkozást kell kiiktatni.
<a href="http://blablablablabla.jpg" imageanchor="1" style="margin-left: auto; margin-right: auto;">
Fontos, hogy a kép forrása megmaradjon, hiszen ettől látható egyáltalán a böngészőben:
src="http://blablablablabla.JPG" width="400" /></td></tr> 
A fent említett és kitörölt <a> cimkéhez jár a  </a> zárócimke, tehát ezt is meg kell keresni és kiirtani.
Előnye: ezt a módszert használva a teljes méretű képhez nem fér hozzá a mezei látogató, jobb esetben feladja.
Hátránya: minden képnél külön kell babrálni a kódban. Kicsit is edzett felhasználóknak meg egyenesen intellektuális inzultus.
Ez a kép kattintásra nem reagál. A kijelölt részeket töröljük a kódból

3. Átfogó megoldás a teljes blog területén (minden bejegyzésre) tiltani a gyorsmenüt. Az első lehetőséggel kombinálva hagyományosan nem menthetőek a képek. Ezt sajnos nem tudom szimulálni, mivel az előbbi példáimat is felülbírálná a módszer. Tegnap pár percig tapasztalható volt ezen naplóban a jelenség, amíg teszteltem a kódot :)

Minden jobbgomb eseményre ez volt a válasz

Ennek elérésére az interneten kismillió szkript létezik, ezt történetesen innen nyaltam, de eredetileg itt leledzik. Ennek két változata van, felugró ablakos illetve csendes, ízlés szerint választható. 
Előnye: globális a teljes napló területén hat. Beoltása egyszerű: HTML/JavaScriptmodul hozzáadása az oldalelemekhez (Elrendezés menü a bloggerben),  majd a fenti mutatón található valamelyik szkript bemásolása. Így:

Ha  nem adsz címet, nem is fog látszani a naplóban ez az elem.
Hátránya: a látogató jogosan érezhet frusztrációt, főleg egy csípős szövegű felugró ablak esetén. A szövegek (pl. linkek) gyorsmenüs másolására is ráharap. És természetesen továbbra is menthetőek maradnak a képek az elkerülő manőverekkel.

4. Létezik a csak szövegre vonatkozó tiltás is. A szkriptet innen lehet lemásolni, az előbbi pontban ismertetett módon kell a naplóba beoltani.
Előnye: nincs, mivel a szöveg a html-ben ugyanúgy látszik
Hátránya: idegesíti a látogatót, mert ki kell kapcsolnia a JS-et, amíg lemásolja a cuccot, elmegy a kedve az oldal használatától, ha még egy árva linket sem tud lemásolni róla.

5. Szimpatikusabb megoldás a védendő képet átlátszó GIF-el beborítani. Védelmet nem nyújt ugyan ez sem, de nem annyira elcsépelt.
Előnye: a látogató halomra tölti a képeket és csak a végén derül ki, hogy mind üres.
Hátránya: az előnye miatt megorrol a látogató és sose tér vissza

A fent említett módszerek, csak egy röpke internetes keresgélés eredményei, ennél briliánsabb lehetőségek is vannak, viszont közös vonásuk az, hogy csak az egyszerű felhasználó szivatható meg vele, akinek nem kunszt keresztbe tenni. Ha valaki ismeri a PrintScreen, vagy SnipingTool varázsszavakat, minden kapu kitárul, hogy a kézenfekvő Tools>Media>Page info lehetőséget a Tűzrókában már ne is említsük.
Érdemes mérlegelni, hogy a megszorításokkal mekkora munkával, mekkora bosszúságot okozhatunk a látogatóknak, ami még megéri a képeink biztonságát. Több érdekes gondolatot és kulcsszavakat is mentettem ezzel kapcsolatosan utólagos elemzésre. Lesz még bejegyzés ezek margójára. Addig is, ezen napló anyagai, a forrás megjelölésével, bátran felhasználhatóak.

2011/10/26

Lopott szövegek

A múltkori képkereséssel ellentétben a szöveges eredet-keresgélés nem annyira izgalmas, de néha azért hasznos lehet. A Copyscape erre kínál megoldást.  Több szolgáltatást is épít az eredetiség vizsgálatára és védelmére, gondoltam kipróbálom egy régebbi posztommal, amiben egy közismert Kányádi-vers található.

Vérszegény 8-as találat
Legalább van eredmény, bár némiképpen kevesellem a 8 találatot tekintve, hogy a vers kötelező volt magyarórán. Nézzük a gugli mit szól az első versszakhoz.
Azért fogod, ahogy az első két találat a 169-ből befigyel - mi? :)
Bár a Copyscape az egész oldal tartalmára keres, míg a gugli csak a beírt szövegre, mégis ez utóbbi tűnik szimpatikusabbnak :) Miért is? Copyscape busted! Egyelőre.

Vékony fejlemény a lopott gépek weboldalának ügyében a cikk végén.

2011/10/24

Szolgálati közlemény - Szemüveg a divat!


A valóság háromdés. Grimpix és barátai tudják.
Hogy a valóságban nincs is valóság? Eh...

A minap a kacatosból kezembe kerültek a papírszemüvegek. Azért mutatom be itt őket, mert a későbbiekben számos bejegyzés fog ezekre támaszkodni, aki szeretné teljes színpompában és mélységben követni a naplót, nem árt ha razziát tart a padláson és kézügybe helyezi a méltánytalanul félredobott játékait. Van amit nem érdemes beszerezni, mert pótolható másképp, azonban a többségük alapfelszerelés.

Az elsőt és harmadikat leszámítva, mindenik 3D szemüveg .
1. Piros-Piros dekóder szemüveg. Főként instant nyeremények álcázására használják, ám a kaparós megoldás kiszorítani látszik. Kém-készletben is megtalálható kellék, csak el kell valahogy kobozni a gyerektől. Tökéletesen helyettesíthető némely vörös felvételi szűrővel, esetleg acetát fóliával.
2. Pullfrich szemüveg. Szürke szűrővel vagy napszemüveglencsével helyettesíthető.
3. Diffrakciós szemüveg. Már szerepelt a naplóban.
4. 5. ChromaDepth3D szemüveg.
6. 7. 8. Anaglyph szemüvegek. A Vörös-Cián nélkülözhetetlen minden háztartásban. A Bíbor-Zöld szintén gyakran használható filmnézésre. A Piros-Kék elég ritka.
9. ColorCode3D

A polarizációs szemüveg is fontos, de egyelőre még hiányzik a repertoáromból. Két polárszűrővel helyettesíthető. Interneten mind beszerezhetőek viszonylag olcsón.

Ezekre is szükség lesz :)

2011/10/20

Isten veled Villanyoszlop

Sic transit gloria mundi...
És íme, így szűnt meg létezni Székelyudvarhely egyik szimbóluma. Pár hete még izgatottan tárgyaltuk, mi lesz a sorsa. Kivágják? Mint bármelyik közönséges fát a Parkban? Úgy gondoltuk, nem merik megtenni. Egyszerűen nem vallana a városvezetésre, inkább csak kikerülik. Mégis október 19-én a méltánytalan városrendezés áldozatául esett ez a pompás villanyoszlop, mely évekig meghatározó látványeleme volt városunknak. Turisták ezrei csodálhatták ezt a villamosmérnöki és kommunikációs bravúrt, mely nem mindennapi művészi tartalmat sugárzott az arra érzékenyek felé.



Évekkel ezelőtt impozáns fejdíszével hívta fel magára a figyelmet.
Pedig helyzete nem volt különösképpen kedvező, ugyanis még csak nem is állt teljesen az úttest közepén.
Csak úgy mellékesen a kereszteződés széle felé, szerényen.
Rejtély, mi célt szolgálhatott lábánál az a rozsdás hűtőszekrény,
mindenesetre sajátos bájához elvitathatatlanul hozzátartozott.

A haladás mártírjának utolsó estéje. Napok óta zaklatták hóhérai, letépték róla azt,
ami létének értelmét adta. A vezetékeket, melyekkel összekötött északot és délt, keletet nyugattal.
Itt már göndör ékeitől majdnem teljesen megfosztva, lemeztelenítve és kiszolgáltatva várja az elkerülhetetlent.
Az animáció az UH webkamerájából kifogott képekből készült.


Isten veled Villanyoszlop.

2011/10/19

Véleményszabadság Székelyudvarhelyen

Javaslatok észrevételekre, ez áll a kétnyelvű ládán - akármit is jelentsen - és már teljesen lekopott róla, pontosan melyik hatóság szeretné kikérni a város véleményét - a miben is?


A polgároknak úgy tűnik mégis határozott véleménye van. Akármiről. Akármikor. De most konkrétan azokról, akik ezt felszereltették. Hála a Jóistennek, legalább elég magasra tették...
A hatóság azonban nem érzékeny az absztrakt kritikára, ládájukat régebb óta szemmel tartom, mint ők.


 Ez a panaszláda meg színfolt a negatív visszajelzések egyhangúságán. Utalás volna? Az. Szemétség mindenben a rosszat látni.

2011/10/17

Ledek és lézerek házi színképei

Megígértem a ledes színképeket is és bár valószínűleg a kutyát sem érdeklik a következő képek, azért felteszem, mert hátha majd pár év múlva valakinek szüksége lesz rá. 
Az előzményekben a házi spektroszkóp háztáji fényforrásokkal ismerkedett. Sajnos a nagyobb felbontás és zajmentesebb ISO érdekében a Nikon 5000-et választottam, ami immúnis a láthatatlan UV tartományra. Szívás, de hát emiatt csinál szép képeket, és emiatt nem kell külön UV szűrőt tartani rajta.


A kék gyújtó-led sok kerékpárnak fontos tartozéka a kocsmából hazafelé.
Íme miért nem alkalmas kerékpár világításra. Csak egész keskeny a színképe,
fehér fénynek semmilyen jóindulattal nem mondható.

Az SMD Led és a Power Led nagyjából hasonló,
bár a kék-zöld hullámhosszok határán van némi eltérés.
A takarékos izzó ennél jóval hézagosabb.

Sajnos a 385 nm nem kimutatható a Nikonnal.

UV kísérletek tehát később, a Sony 828-al, ami lényegesen érzékenyebb a rövid hullámhosszakra (is).

2011/10/14

Hologramos cédé - az igazi?

CD borítóba karcolt ábra.

Tudod milyen a hologram? Na ez pont nem olyan. De nem kell hozzá sem fényosztó, sem lézerek, sem nagyfelbontású holo-film. Csak egy körző, egy darab plexi és egy üres félóra.

A Bohr-féle atommodell-karcolatom inkább valami félresikerült virágra hasonlít.
Flower-power, make love not math.

Mivel magyarul is rengeteg leírás van a neten az abráziós hologramról, senkit sem fosztanék meg a tudományos kutatás örömétől, csak annyi eredetit tettem hozzá, hogy felfedeztem, a legjobb média nem a fekete fényes plexi, hanem az írásvetítő fólia. Aztán kiderült, hogy ezt is felfedezte már valaki előttem. Karmoljátok hát a szebbnél-szebb ál-hologramokat és illegessétek-billegessétek a napfényben.
Mondom a napfényben. Sajnos most éppen felhős az ég,
a lámpa meg egy negyven négyzetmérteres lakásban nem elég pontszerű.
Egyik legjobb oldal a témában itt található. A lehetőségek még nincsenek teljesen kimerítve, animációk és 3D ábrák jelentik a jövőt.

2023.02.21. Frissítés! Ezt találtuk a témában.

2011/10/12

A lépcső - tanmese két képben

Megyek hazafelé. Egyszercsak:

- Psssszt... Figyelj! Adok neked egy fontos tanácsot:

Hogy mivaaan? Közelebb lépek.


-MINDIG vedd ki a kezedet a zsebedből a lépcsőn!

2011/10/10

Lapra szerelt virágok

Szép ajándék a virág, de még többet ér, ha mi magunk készítjük el. Persze, ha nem vagyunk igényesek vásárolhatjuk is a kész virágot a boltban, vagy termeszthetjük a kertben, szedhetjük a mezőn, azonban mégis az a legeslegszebb, ha saját magunk csinálunk virágot. Miből? Hát például lapraszerelt virágalkatrészekből.

 
Biológiában járatlanoknak javallott teljes virág-készleteket rendelni, így elkerülhető, hogy a nem összeillő alkatrészek összeszerelésével virág-gollemeket és virág-torzszülötteket kelljen ajándékba adnunk virág, akarom mondani, világ csúfjára.


Gyakorlatlanabb virágkészítők először olvassák végig az útmutatót, és semmi esetre se válasszanak nehéz virágokat kezdésnek.


A Gerbera-készlet viszonylag egyszerű, ám annál aprólékosabb szerelést igényel. Ha jól végeztük az összeszerelést, a végeredmény ilyesformán kell kinézzen.


Jó szórakozást. És ne felejtsétek el megnézni egy profi virágrobbantó szakember munkáját.

2011/10/07

Megmérem a fényt vonalzóval

A mellékelt képen látható egy piros és egy zöld háztáji lézer cimkéje. Akinek még nincs, gyorsan vegyen, mert talán betiltják ezt is, mint mindent ami jó. A kínaiak szerint a piros 630-650 nanométeres, a zöld pedig 522-542 nanométer között lehet. Mivel csak ennyire voltak biztosak a dolgukban, próbáljuk ki, mennyire ennyi. A mérések eredménye pedig jó kalibrációs érték lehet a házi spektroszkópunkhoz a későbbiekben. 
Mostanáig fogalmam sem volt, minek vásároltam a szivárványos szemüveget. Nos, most ezt használjuk diffrakciós rácsnak, mivel a rácsállandója elvileg ismert. 

Természetesen az 500 vonal milliméterenként semmivel sem biztosabb adat,
mint a lézerek hullámhossza, viszont mivel más kiindulóadatunk nincs,
ezennel ezt elfogadjuk igaznak.
A méréshez tehát nem kell más, mint a lézer, egy ismert rácsállandójú diffrakciós rács, mérőszalag és kicsike matematika. Figyelem, a lézer veszélyes, mások szemébe világítva, hosszas káromkodásnak lehetünk tanúi. Megnyugtatásul, az asztalon (az L betű alatt) tátongó fekete likat nem lézer okozta.
A fenti képen 50 centiméteres rács-ernyő távolsággal (L) készültek a mérések,
de pontatlanság miatt az igazi mérést L=3 méterről ismételtem meg. Ezért méterben számolok.

Íme a képlet: λ=d*sin(α)
λ - a mérendő hullámhossz méterben (a végén visszaszorozzuk nanométerre)
d - a rések közötti távolság méterben számolva: 1/500.000 m = 0,000002m
sin(α) - a nulladik, illetve az elsőrendű erősítések közötti szög szinusza. A szöget mérhetjük szögmérővel, de egyszerűbb kiszámítani az ismert S és L távolságokból. Ebben az esetben a képlet a következő:
λ=d*sin(arctg(S/L))
Természetesen az arcustangenstől nem kell a vonalzóba dőlni, hiszen van erre online kalkulátor, csak beírom az értéket és tádám. 
Más, egyszerű, de számolgatósabb lehetőség,  sin(α) = S / átfogó. Átfogót meg Pithagoras is tudott számítani, nem sértenék meg senkit a képlettel.
Tehát lemérve hogyha: L=3m, S(piros lézer)=1,01m és S(zöld lézer)=0,83m, akkor a piros hullámhossza 638,139nm, a zöldé pedig 533,2nm. Teljesen beleilleszkedik a kínaiak által megadott határokba. Lehet ha ők is így csinálták? Persze, aki nem hiszi, számoljon utánam. 

Érdemes gyerekekkel elvégeztetni a kísérletet, egyrészt így időt spórolunk magunknak, másrészt, mert így ők is láthatják, hogy a matek nem hülyeség. Például a fenti képletet megfordítva, immár ismert hullámhosszú lézerrel (
λ) megmérhetik a hajszálaikat (d), ami ugye mikroszkóp nélkül elég macerás volna... Nekem 0,09mm lett. A szélessége ofkorsz, a hosszát már centissel mérem.

2011/10/05

Devil's pass - out of order


Fogaras rajongók biztosan értesültek már arról, hogy pár hete
az Ördög-öv lezárattatott egy nagy rolling stones koncert miatt.
A gördülő kövek leszaggatták a láncok egy részét.
A kinagyított képen megfigyelhető az omlás nyoma a járat alján.
A fenti bejáratnál minden teljesen rendben van, és reményre ad okot,
hogy laza emberek, a laza kövek ellenére  is használták a rövidítőt.
A kijárat már nem így néz ki. Talán jövőre helyreállítják
ezt, a Fogaras talán egyik legszebb jelzett útvonalát.
Addig is keletről a Negojra a sárga csíkon lehet eljutni, vagy így, vagy úgy ;)

2011/10/03

Lopott képek

Lopott és elhagyott gépek után kíváncsi voltam, virtuális javaink mennyire vannak biztonságban. 
Ugye Photoshopot se lopna senki, meg Windowsot se, hát persze, hogy felháborít, ha valaki csak úgy elemeli egyik fotónkat...  A szellemi tulajdonunk ilyetén megerőszakolása ellen azonban van megoldás, a képkereső TinEye, amely széles ez interneten feltárja a plágium mocsarába tévelyedett morális hullákat, akik más képeivel kérkednek. Persze ezt azért nem ilyen metafórákkal ígéri, és valójában pusztán csak annyit állít, hogy felkutatja egy feltöltött képünk előfordulásait akkor is, ha azt átméretezték, illetve módosították. Mint kiderül a képernyőképekből, a rendszer csak egy kicsiny szeletében keres az internetnek, csekély kétmilliárd képből, ezért saját képeimmel nem jártam sikerrel. Lássunk híresebb alkotásokat.

Meglepő, hogy Vader Nagyúr eme ikonja teljesen kívül rekedt a TinEye hatókörén
És ki hiszi el, hogy a milicista csak 365 példányban van az interneten?


A Commandante népszerűsége az interneten sem mellőzhető...

A popszakma és a képzőművészet valamivel izmosabb, Warhol bárhol :)


Az eredmény kicsi és puha.

A korrektség azt kívánta Tux is képviselve legyen. Az eredmény elsöprő.
Bár azért tudjuk, hogy a keresés a képre és nem a brandre ad találatot.
Csak a PC (ó bocsánat, ez nem irónia, természetesen értsd Politikai Korrektség) jegyében.

Előkelő helyezés, majd minden milliomodik kép Canon-embléma.

Elnéző jóindulattal, legalább azonos nagyságrend.

A Pentax online marketingeseinek elégtelen brand imprintingből.
És a kultúra mindenekfelett. Hiába, ötszáz év az interneten - behozhatatlan előny.

A tudománytörténet eme epizódja pedig kevesebb mint 100 esztendős.

Sajnos csak napi 50 ingyen  keresés áll rendelkezésünkre. De jó játék.